2011. május 6., péntek

Labor, Mózes, kamaszkor

Elkészült a labor vizsgálat eredménye. Sajnos, bármennyire is megfelelő a máj mérete mégis az eredmények azt mutatják, hogy bizony a mérgezés rombolt ott is rendesen. Ez a fejrángatózás is valószínűleg ebből ered. Újfent kaptunk 1 hónapra való gyógyszert, ez most tasakos, fél tasakkal kell ennie naponta. Ha nem javul a rángatózás akkor pedig valami enyhe nyugtatót is fog kapni, de erre egyelőre ne is gondoljunk. Kicsi kásába teszem neki és ott őrzöm őket, nehogy tálat cseréljenek, mert mostanában elkezdték, hogy mikor már az egyik elunja a saját kásáját, akkor átmegy a másikéhoz, mert az tuti jobb mint az övé. Mindhárman csinálják és természetesen a legjobb kaja mindig Merlin tálikójában van. Remélem, most már vége lesz ennek a borzalomnak és élhetünk úgy mint más normális madárcsapat.:-))

Mózes .......... a Mózes egy csoda............... gyengéden, óvatosan kurkássza Merlint, aki mostanra már rendszeresen odarohan hozzá, lehajtja a fejecskéjét és várja hogy a tarkóját kurkászgassa, amit meg is tesz órákig. Etetgeti, még azt is megengedi neki hogy kivegyen kaját a táljából, sőt szinte lesi, hogy ízlik-e a kicsinek.:-) Ez hatalmas pálfordulás, mert valljuk be, ezidáig aki ilyes dolgokkal próbálkozott volna, tuti hogy halál fia, mert Mózes a kosztjára rendkívül allergiás volt.
Ez Mózes egyik arca, a másik pedig egy morgó, kapkodó, idétlenkedő kamasz madár, mert belépett a kamaszkorba. 18 hónapos. Már figyelem 1 hete, ahogyan hirtelen oda-oda kap a kezemhez, ha odatartom, hogy rálépjen elkezd sántikálva rohanni az ellenkező irányba és néha csak komoly harcok árán jutunk egyről a kettőre.Reggel az Istennek se akar kijönni a hálókalitból, már a másik kettő régen a vállaimon ül, ő még mindig benn kuksol és vadul morog, ha benyúlok, hogy kivegyem. Ha nem figyelek, úgy elkapja az ujjam és megszorítja, hogy a szemem is kiugrik tőle, mondom is, hogy ettől ébredek csak fel igazán.. Érdekes módon nem mar, hanem szorít, de ahogyan Ti is látjátok a képeken a csőre méretét, hát nem egy leányálom, az tuti.
Ez ternészetes dolog, minden madárnak van ilyen, csak azt szoktam mondani, hogy a tenyésztők nem szívesen beszélnek erről, mert ez ugye nem hálás téma, hátha a jó vevő megijed és eláll a vásárlástól. No most már kész is a taktika. Ha látom, hogy dilinyós, szépen hátat fordítok neki, mondjuk úgy, hogy kizárom a csapatból, ez szinte a legtöbb madarat észhez téríti, hiszen a csapattagok is hátat fordítanak neki, ha valami gond van és ezt éreztetni akarják vele. Ha viszont kedvesen viselkedik, akkor nagy dicséretek és csőrpuszik boldog gazdája lehet, hiszen azonnal leveszi úgyis a hangomból, hogy mi a stájsz.
Ma reggel is nagy álmosan benyúltam, hogy kiszedjem őket, úgy elkapta a mutatóujjamat, hogy csak lestem, mint a lukinyúl, de egyből felébredtem, az biztos.:-) Na gyerek, hát ha te így, akkor én meg úgy........... Fogtam Merlint (aki már szépen megtanult kimászni a kalitból, nem volt egyszerű, mert a kis bamba sosem találta az ajtót:-DD) és Sámsont, aztán úgy ott hagytuk Mózest, mint Szent Pál az oláhokat és szépen lementünk, ő meg elgondolkodhatott, hogy mért maradt benn egyedül (azt utálják a legjobban). Sámi megkapta a gyógyszerét a lépére, aztán ment reggelizni, Merlin is azonnal ráugrott a táljára és már indult is a habzsi-dőzsi.:-) Kényelmesen bevittem mami reggelijét, aztán felbaktattam a hálóba. Úgy léptem be, mintha ott senki madárfia nem lenne, dudorászva megágyazgattam, rá sem néztem...... Hát persze, hogy nem bírta, oda totyogott az ajtóhoz és megszólalt:"Hu!" Akkor megfordultam és mintha csak akkor vettem volna észre: "Szia! Hát te itt vagy?? Nem jössz a többiekhez reggelizni? Biztosan éhes vagy! Na gyere bogárkám'" És szépen odatartottam az ujjamat. Láss csodát, az a Mózes, aki reggel még legszívesebben letépte volna a kezemet, most szó, hang és morgás nélkül felkecmergett rá, aztán tovább mászott a karomon egészen fel a vállamig, oda dugta a nagy bazi csőrét az arcomhoz, kapott egy jó reggelt puszit és szépen mentünk reggelizni.:-))


13 megjegyzés:

  1. Szia, remélem, hogy túl lesztek már ezen, nagyon drukkolok!Az idén én a kutyákkal vagyok így, mindig van valami bajuk, öregszenek sajnos :)
    Mostanában Füge is elég csípkedős lett, ahogy írod, ha nyújtom a kezem, hogy ráálljon, köszönésképp belemar a kezembe. Az a baj, hogy én nem tudom kiközösíteni, mert ha arrébb lépek, már a vállamon van, ott esetleg fülön, vagy nyakon csíp, de lerázni sem tudom magamról, mert Ropi mindig rajtam ül, és ha rángatózok, azt hiszi, hogy neki is szól a büntetés. Van valami tanácsod?

    VálaszTörlés
  2. Szia Bea!

    Az az alapgond, hogy az aratingák zsigerből csípkedős madarak A nemes hímek nem csípnek, legalább is az enyém nem (Mózest ne vegyük ide, mert ő a nyomoréksága miatt nyilván sosem lesz olyan békés és szelíd, mint Sámi). A sapisok és a jákók is szeretnek csípkedni. Merlinnek már most szólok, ha úgy látom hogy a kelleténél erősebben szorít. Lehet ez bármi szó, csak mindig ugyanaz legyen, hogy összekösse a kettőt. Szóval nálunk a Bubus volt olyan kis csípkedős, mit csípkedős, szétmarta annak a kezét aki neki nem volt szimpi. Én velük azt csinálom, hogy nagyon határozottan rászólok és megfogom a csőrét, hogy értse mi nem tetszik nekem, esetleg picit meg is rázom, de nem úgy hogy az agya kiessen. Én látom Katinál hogy így rendszabályozzák egymást is. Mikor fogod a csőrét akkor mondod a szót és utána még az ujjadat is felemeled figyelmeztetőleg, akkor egy idő múlva már csak a szót kell mondani és az ujjadat emelgetni.:-))) Az a legfontosabb, hogy érezze, nem félsz tőle, felette állsz a rangsorban, mert ha nem így van, akkor szabhatod, sosem fogsz vele bírni. Remélem, neked is bejön, ha nem akkor szólj és kitalálunk mást.:-)

    VálaszTörlés
  3. Köszi Mizo! Hát a csőrmegfogás az biztos, hogy nem működik nálunk, mert ők olyan gyorsan mozognak, hogy nem találom el a csőrüket, főleg Füge, aki nem kézzel nevelt, ha látja, hogy meg akarom fogni, egyből arrébb reppen. A felemelt mutatóujjal próbálkozom, de én még ilyen madarat nem láttam, olyan... bosszúálló, vagy hogy mondjam. Felemelem a mutatóujjam, abba is hagyja, de utána, ha leteszem a kezem, képes végigszaladni a karomon a csupasz kezemig, hogy belecsípjen, és akkor még erősebben mint eredetileg, látszik, hogy ez a "fenyítés" miatt van.
    Az a baj, hogy már tényleg tartok tőle, ha nyitom a kalitkát, nem merem a kezem nyújtani. Már próbálkoztam, hogy bírom a csípést, de egyre erősebben marja, addig, amíg nem kiabálok, és akkor önkéntelenül is próbálom lerázni a kezemről. Nem mindig ilyen csipkedős, főleg a kijövetelnél, meg a fülemet, nyakamat szokta amikor játszik a fülbevalómmal vagy a láncommal, az is lehet, hogy olyankor csak véletlenül, de ha olyankor felemelem az ujjam, utána jön a bosszú. Pedig eddig nem volt ilyen, olyan gyengéden tudta bogarászni a kezemet.
    Mondjuk tegnap már részeredményeket értem el a felemelt ujjal :)

    VálaszTörlés
  4. Tényleg csipkedősek, Ropi is, de azért lehet érezni a különbséget a "szivatás" és az agresszió között.

    VálaszTörlés
  5. Gyanítom, hogy Füge pajti kamaszodik. De nem adjuk fel ilyen könnyen szivecském, ne azt magyarázzuk, hogy mit mért nem tudunk megcsinálni, hanem azt szedjük össze hogy mit tudunk és akarunk. Az elme hatalma nagyon erős, képzeld el magadban sokszor, hogy Füge is éppen olyan szelíd mint Ropi.
    Én nem hordok semmilyen ékszert pont az általad megírt okokból. Fel lehet azokat akkor is venni ha az ember elmegy otthonról, bár én olyan antinő vagyok, utálom a csicsamicsákat.:-)
    Na akkor mást próbálunk, bár a sapisok is elég gyors mozgásúak, de azért hidd el valami jele van hogy csípni fog. Figyeld meg!!!Bubi pl. úgy morgott előtte mint egy pitbull, mégis meg tudtam fogni a csőrét, bár eléggé gyors mozgású.
    Van-e olyan szoba , tök mindegy hogy melyik a fürdőszoba is jó, ahová Füge nem jár be, amit nem ismer??????

    VálaszTörlés
  6. A gyerekszobákba nem jár be, de onnan ki vagyunk tiltva :) A fürdőszobába is ritkán, leginkább akkor, ha meg akarom fogni, mert mondjuk le akarom mosni valamelyik alkatrészét, vagy a múltkor többször előfordult, hogy a lükéje felhúzta a gyűrűjét a felső combjára, és nem csúszott vissza magától,le kellett húznom. Úgy tudom megfogni, hogy botra ültetem, bemegyünk a fürdőszobába, lekapcsolom a villanyt, aztán vakon odanyúlok, ahol a madarat sejtem és megfogom, ő a sötét miatt nem mer. mozdulni . Érdekes, mostanában ilyenkor nem csíp, csak szabadulni akar, ficánkol.

    VálaszTörlés
  7. A kis dög Bogyót is meg akarja csípni mostanában, figyelem, ahogy odaszáll a fotel karfájára, ahol Bogyó fekszik, a kutya persze rögtön elmenekül mert fél, de jól is teszi, mert Füge már csíp is,de így csak a levegőbe tud csapni, majdnem fejre esik tőle :)

    VálaszTörlés
  8. Látod, te is tudod a megoldást!:-))) Este, mikor már csak valami kislámpa ég ki kéne venni a válladra. Akkor már nem lesz annyira aktív, inkább csak üldigél. A kezedet kellene vele megszoktatni, hogy simogatod először a lábait, aztán feljebb a nyakát, tarkóját, ő meg csak üljön rajtad. Ugyanezt lehet a fürdőbe is, de mindig félhomályba. És figyeld ha csíp mit csinál előtte, biztosan van valami hang, mozdulat ami után jön a csípés. Látod, Bogyót is azért akarja megcsípni, mert úgy érzi, hogy a rangsorban alatta van. Azt se hagyd, szólj rá erélyesen.:-)

    VálaszTörlés
  9. Szia mizo, sipp vagyok. Pólyással az ölemben felugrottam ide olvasgatni, hogy mi van veletek. Sajnálattal látom, hogy Sámi még mindig nem okés, nagyon szorítok neki a mielőbbi gyógyuláshoz. Merlin és Mózes kapcsolata nagyon megható. :) Egy élmény lehet! A videókat is megnéztem.

    VálaszTörlés
  10. Borzasztó érdeklődéssel figyelem, hogy Füge agressziója hogy alakul majd. remélhetőleg átmeneti csupán. Sipkával én kudarcot vallottam két év próbálkozás után, de Királyfinál nagyon bevált ez az öklömet a feje fölé tartom és határozottan rászólok, és ha még mindig arcoskodik, akkor tolom lefelé az öklömet, és ha még mindig csípni akar, akkor jól megszorítom a csőrét. De és ez fontos DE Királyfiban nincs szadista agresszió, nem kenyere a dolog, csak néha úgy gondolja, így kéne eljárnia (mint minden papagáj szerintem :) )

    VálaszTörlés
  11. Sáminak jobulást!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Nálunk sem tul friss a tarsaság alvás után.
    Mozi kijövetelét elég könnyü lenne elérni.
    Most vagy rádfog vagy nem, aztán következmény valamit elveszel töle -eltüntök- aminek nem is 100 látja az egyenes összefüggését.
    Ha valami pozitivat adnál.... adni mindig jobb, csak muszájkor veszünk el, s probáljuk kerülni a muszájokat.
    Tehát a javaslat: valami amit nagyon szeretnek, azt adni. Mutatni, kicsalni vele kézre örömmel ugorjon/másszon rá s kapja.
    Igen tudom, extra percek a hajnali káoszban de csak amig megtanulja ill megtanulják ez az uj modi. Kezdhetö a tanitás hétvégén ;) Utána meg már könnyebb és gyorsabb lesz a nap kezdete.


    Csilla

    VálaszTörlés
  12. Köszi Sipp!
    Nem postázom a játékot, mert a kiülőt is vinném le, csak találunk egy időpontot amikor Nektek is jó!

    Csilla!
    Köszi, de megoldódott az első hétvégére. Nem olyan buta gyerek ez a Mózes, már a második napon ki is ült a kalitajtóba, mire vissza mentem érte. Nem is baj, hogy nem mind a hármat viszem le egyszerre, mert Merlin és Sámi minden reggel összeveszik, hogy ki legyen a jobb vállamon, így mindkettőnek jut egy váll, utána meg külön Mózikámnak is, mindenki elégedett. Én is, mert sajnos csak két vállam van.:-)))
    Különben a Mózes egy nagyon érdekes jellem. Ő nem tudja kimutatni annyira a szeretetét, mint Sámi, de a maga kis darabos módján nagyon kedves. Ha odamegyek a kalithoz, ő az első, aki rohan oda és kidugja a csőrét a rácson hogy nyomjak rá egy puszit. Este pedig ha kinn játszanak és beleülök a szeretetfotelbe ő az első aki soványmalac vágtába repül a vállamra (bár utál repülni) és elfoglaja a balváll pozíciót, mert meg van győződve róla, hogy az ott az ő helye, nekidűti az arcomnak a csőrét és úgy reszel.:-)))

    VálaszTörlés