2009. február 25., szerda

Valószinűleg már kicsit belehülyültem ebbe a papagájosdiba, legalább is néha úgy érzem.... Illetve egyre inkább motoszkál a fejemben az a mondat, amit egyszer a fórumon valakinek leírtam, hogy ti. : Én a papagájokkal vagyok." . Oszt ez már lassan a mániámmá valik. Most a fórumra felírt egy Mike nicknevű egyén és erősen érdeklődött, hogy Pesten kinél kaphat hullámost és nemest. Aztán azt is leírta, hogy van egy hullámosa, már nem kölök, nem is szelíd és talán már nem is lesz. Gondolom, a kis huli neki kell párnak, a nemes meg a palinak. Aztán gondoltam egy nagyot és írtam neki priviben, megkérdezve, hogy mért pont a nemes.....??????? A válasz megdöbbentő volt. Én, mint egyszerű, földhözragadt ember, azt gondolnám, hogy ha valaki olyan szinten érdeklődik valamilyen papesz felöl, hogy már tenyésztőt keres, az talán valamilyen módon már magáévá tett valamennyi ismeretanyagot a kérdéses madárról (Bár megin én vagyok a hülye, lásd amikor a fórumos Hajnesz megvette Kyga nemesét, a férje hazavitte és a csajszi megdöbbent, hogy mekkora is a nemes. Azon is elképedtem, hogy annyi fáradtságot sem vett, hogy utána nézzen, hogy miről is levelezünk!!!!! Szerencsére az a kismadár már a világ legjobb helyén szállásol!!!!!:-DD)
Szóval írtam a pasasnak, bár lehet hogy nem kellett volna, hiszen semmi közöm a dologhoz. És ugyan tudom, hogy az ilyesmi nem etikus, ide teszem a levelét, mert amikor elolvastam erőst üvölthetnékem lett:::
Igazából kicsit kezdő vagyok „nemes” papagáj szinten, de már nagyon rég tetszenek a nagyobb testű (ara, jákó, nemes) papagájok…. Gyerekkorom óta több hullámos papagájom volt, és azokat mind nagyon szerettem, és igen szelídek, („szinte kenyérre kenhetőek”) voltak. A jelenlegi hullámos azonban nem szelídül meg (már vagy 4-5 éve megvan) bármennyit foglalkozom vele, ijedős, félős és nem érdeklődő…olyan igazi magának való állat…lehet fiatalkorában valami drasztikus dolog történt vele… Mostanában gondolkodtam, hogy veszek mellé egy párt de senki nem tartja jó ötletnek mert állítólag a másik sem fog így megszelídülni…. Egy szó mint száz érdekelne hullámos, de akár nemes papagáj (valami kisebb testű de könnyen szelídíthető, játékos fajta…. Nálad milyen madarak vannak, milyen árakon? Panelházba lehet nemes papagájokat tartani….? Nem kényesebbek mint a hullámos? Mivel olvastam, hogy ezek az állatok akár egy ember öltőt is leélnek, nem akarom, hogy a lakás adottságai miatt rosszul érezze magát….
Hát ehhez igazán nem is tudok mit szólni! Azért az ember elvárná valakitől, aki nagypapagájt szeretne, hogy egy kicsit többet tudjon róluk. Én még a hullámosok előtt is elolvastam könyveket, cikkeket kerestem a neten róluk, hogy lássam, milyen a természete, hogyan kell tartani és ilyesmi.... Na most egy ilyen ember elkerül egy olyan tenyésztőhöz, aki lelkiismeretlen, hát zsigerből eladja neki az áhított madarat, esetleg még csak fel sem világosítja őt hogy mik a madár testi és lelki szükségletei és néhány hónap elteltével már a hirdetések újra gyarapodnak egy eladó, kezelhetetlen madárral.
Vannak azért ellenpéldák is. Talán már említettem, hogy egy ideje levelezek egy sráccal, aki Pécsen él és nemest szeretne. Én már minden, a madár számára negatív dolgot leírtam neki, hogy még fiatal (14 éves), továbbtanul, párja lesz, gyerek stb.stb ami történhet velük az életben és a madár sínyli meg, de még egyelőre nagyon kitartó. A szülei is jó fejek lehetnek, hiszen gyakorlatilag mindent megbeszéltek a madárral kapcsolatban. Hihetetlenül jól fel volt készülve nemesből, voltak ugyan kérdései, de látszott rajta, hogy már sokat foglalkozott a témával. Az különösen megérintett, hogy nyáron azért dolgozott, hogy a madarat megvehesse, nem úgy képzelte, hogy egy nemes ára 10.000.- Ft, sőt még annyi pénzt összespórolt, hogy egy kényelmes, igazi luxus ebay kalit is kitellik, mint amilyen Sipikének van Izlandon. Ritka normális pasi, az biztos. Idézek az ő leveleiből is pár sort:
De a papagáj ötlete nem újkeletű volt, lassan már egy éve annak, hogy keresem a megfelelő papit :-). A szülők is beleegyeztek, és még a reakciójuk is ugyanaz volt, mint nekem (kedves aranyos madárkának látszik, és legnagyobb örömömre/örömünkre kiderül: az is ;-) ) szóval úgy látszik a nemes a legmegfelelelőbb. Igen a tojók "agresszivitásáról" hallottam/olvastam már. Mindenképpen egy hímen gondolkozom. Amellett hogy a természete jó, gyönyörűek a színei :-) .
Kicsit előbb hoztad el, és te "fejezted be" a táppal való etetést, vagy már megeszegette a magokat is? Esetleg van egy ajánlott idő, amikor biztosan időbe hozom el?
Igen,édesanyám is ugyanezeket mondta, amikor felmerült egy papi gondolata. Ezeket a kérdéseket azóta többször is átgondoltuk, és jártam egy tenyésztőnél is, de akkor még kevés volt a tapasztalatom, most már jobban tudom, hogy mit hogyan. Természetesen átgondoltam a lent írtakat, nem egyszer többször is. Az anyagi része amiről írtál nem akadály (úgy gyüjtöttem mint egy szorgalmas mókus a tél előtt :-) ) , szóval az anyagi rész rendben, és én lennék a legboldogabb, hogyha tényleg 50 évig élne velem. Az Arcadia bird lamp kérdésében persze még megszeretném beszélni veled, hogy esetleg ha már meglesz a papi, tudnál-e segíteni a beszerzésében :-) . A szoba ahol lakni fog :-) jó "fekvésű", több olyan pontja is van, ami napközben úgy kap fény, hogy közben elég árnyék is legyen (szóval a madárka mindig eldöntheti hova megy majd), természetesen amikor hazaérek/otthon vagyok, első dolgom lesz kiengedni :-). Az egyetlen dolog aminek még nem néztem itt Pécsett kellően utána, az az, hogy van-e megfelelő állatorvos a közelben, ha neadjisten valami baj történne (a biztonság kedvéért). Szóval keresem a megfelelő kalitkészítőt (eddig a gyulakalit a legesélyesebb, a weboldalon igényes munka látszik, és nem olyan tukmálós, mint a többi, szoval ezt vedd meg azt vedd meg, mikor csak 1 dolog miatt néztél be:-S, sajna sok ilyennel találkoztam) . Amit feltétlenül beszerzek neki, az még egy megfelelő kis játszósarok, ahol mindig találhatna vmi kedvére valót :-) . Lehet, hogy játékok ügyében is számítanék rád (írtad vmikor, hogy van 1 ismerősöd, aki reális áron készít jóminőségű játékokat)persze ha nem baj :-) . Szóval azt hiszem már csak a jó tenyésztő, és a kis papi hiányzik a képből :-) . Az alapján, amiket leírtál, a "költségvetésem"-nek hála a papagáj, a kalit, is akadály nélküli (példának most a www.gyulakalit.hu ról a kalitkák menüpont alatti "új jákó kalit"ra gondolok), valamint egy szép kis ülőrúd neki, de a gyulakalitos, ami az Egyebek, kiegészítők menüben van kicsit szegényesen berendezett, gondolom lehet csináltatni jobban felszereltet. A madárlámpáról nem tudok nyilatkozni, mert nem sok infom van róla, többnyire amit a blogodon szereztem :-)......., esetleg az árát megírhatnád :-). Szóval anyagiak rendben, amit megkellett beszélni, azon a családdal szép lassan sietség nélkül átrágtuk magunkat, és azt hiszem a kérdésre, hogy készen állok-e egy ilyen csodás madár fogadására a válaszom az, hogy ha a "kellékek" már mind meglesznek, és biztos leszek abban hogy semmiben sem szenved hiányt, akkor tárt karokkal fogadom majd őt, és remélem hogy ő is engem tárt szárnyakkal :-D
Szóval keresgettük a madarat neki, egy ilyen salamon-szigetekit, és így jutottunk el Kresz Mátyás pécsi madártenyésztőhöz. A srác el is ment a szüleivel hozzá madárnézőbe illetve hogy akkor megbeszéljék, neveljen Kresz úr egy kismadarat neki. És akkor... hoppácska... valami nem úgy ment, mint az átlag, tukmálós tenyésztőknél..... Kresz úr elmondta, neki új-guineaiak vannak és hogy nem ajánlja lakótelepre, mert hangos!!!!
Innen már az semények felgyorsultak!!! Több tenyésztővel beszéltem, vannak akik már nem is tenyésztenek nemest, mert elég macerás. Dávid azonban akkor már egyre jobban ragaszkodott a salamon-szigeteki alfajhoz.
Végül nagy nehezen kinyomoztam, hová adott el Kyga párt, ott tenyésztik is a madarakat, onnan kaphat Dávid jövőre, az első fészekaljból egy hímet. Hát nem örültem, hogy ilyet kellett mondanom neki.....:-((( Gondolkodott, megbeszélte a szüleivel és arra jutottak, hogy várnak még egy évet a madárra!!!
Jó, hogy ilyeneket is hall az ember!!!! Nekem meg jól esett leírni, mert már régen szerettem volna elmesélni!!!
Ma amúgy is rémületes kedvemben vagyok, Kyga névnapja van.................:-(((((((((((((((((((((

2 megjegyzés:

 1. Lilit simán lehetne panelban tartani, a maximális hangerö mint egy kissebb méretü kutya, csak éppen nem az a gyakran magas-vékony ugatos, hanem egy mélyebb "szarka". De ritkán kiabál, nagyon ritkán. Porszivot néha tul akarja harsogni, de hát a porszivo központi, majdnem telefonálni lehet mellette s porszivot is egyre ritkábban kiabálja le, már 5 cm-re porszivozhatok töle, ahogy mulik a féleme ugy szünik "dühe". No ennyit a Guimeai tapasztalatomrol. Azt tudom, hogy párban, nagy voilerben sok más madár között fülsértöen tudnak üvölteni. Hallottam.
  Én a helyében keresnék még kapcsolatot olyan családdal akik Guineai nemessel élnek együtt, hogy mi a tapasztalatuk. Nemes egyik jellemzöje, hogy nem hangosak.

  Szerintem kellene még keresni tenyésztöt, mert az sem 100% sikerül a párzás, az sem lesz him kismadár és ha most feleslegesen vár még egy vagy bö egy évet, nagyon nagy szomoruság lenne.

  VálaszTörlés
 2. Drága Mizo!
  Bocsi, hogy érzelgősködöm, de úgy hiányzol/hiányoztok a fórumról. Itt olvaslak, mert legalább itt hallok rólatok. Lehet, hogy én is blogba kezdek, mert a fórum így a "nagyok" nélkül már nem az igazi. Még néhány kitartó ember van, de nekik is inkább csak busszúságot okoz.
  Bennem is fellángolt újra a lórik iránti szerelem és nagyon sokat olvastam utánuk, róluk és már majdnem biztos, hogy (ha megnövök) szivárvány lórim lesz. Elkezdtem kigyűjteni, hogy milyen növények virágjait, nektárjait eszik és majd én is ilyenek fogok ültetni a kertbe, főleg azt, ami meg is marad. Ez most erről az írásodról jutott eszembe.
  Mindegy.... Írj sokat a kis gézengúzokról.:)
  Puszi: newsi

  VálaszTörlés