2012. május 4., péntek

Kert, kert, kert...........


Kertlázban égünk….. vagyis inkább csak én, mert papusomnak még az is erős megpróbáltatás, hogy megkülönböztessen egy dísznövényt a gaztól!:-) Megkaptam a kert skiccét, tegnap délután aztán neki estem és szépen végig bügéztem a gugli képeken. Hát mit mondjak, valami gyönyörű volt! Szerencsés vagyok, mert ha ránézek a skiccre szinte látom magam előtt a kész kertet. Nagyon szép lesz, eddig én ilyet csak botanikus kertekben láttam, ahol úgy vannak a növények összeültetve, hogy nemcsak színben és formában harmonizálnak, hanem minden évszakban díszítenek, hol virágokkal, rügyekkel, hol a termésükkel , formájukkal. Az is nagyon jó, hogy hozzáértő állította össze, így a viszonylag mostoha termőföldünkhöz igazította a növények szükségleteit. Mentes lesz mindenféle puccos és  mesterkélt dologtól, viszont teli lesz egy csomó bogyós növénnyel, ami viszont a tollas népnek eledelül is szolgálhat!:-))) Jupppiiii!!!:-)
Olyan félkör alakot képzeljetek el a kerítés mentén, kifelé logikusan a magasabb cuccok lesznek elültetve, befelé egyre alacsonyodik. A teraszról nézve gyönyörű félkör alakban terül majd el, úgy, hogy lehetőség szerint takarjon az utcai front felöl. Középen pedig egy kis füves rész, mondhatni egy tisztás lesz, ahol lehet majd sütögetni, bográcsolni. Oda majd veszek egy madárfürdőt, amit naponta töltögetek, hadd élvezkedjenek a vadmadarak is és azért, mert bizony a nagyon meleg nyári napokon szívesen fürdenek-isznak ők is. Remélem, hogy egyszer beköltöznek a kertünkbe a rigók, hiszen bőven tudnak majd hol fészket rakni. A Paripa utcában még sününk is volt. A végén annyira megszokta, hogy jövünk-megyünk körülötte, hogy el sem szaladt, ha este a félhomályba összefutottunk vele valahol.

Este ezért még olyat tettem, ami ritkán fordul elő nálunk, nem engedtem ki a tollas népet, hanem egészen éjfélig a növényeket keresgettem, nézegettem. Azért, hogy ne érezzék magukat a háttérbe szorítva főztem gyorsan nekik egy kis pempőkét (ezt Vezsu topiktársam nevezi így:-D), ami egyszerű kukoricadara vízzel, majd felturbózva egy cseppnyi olivával, mézzel és összetört banánnal. Nagy kedvenc, pláne ha megbolondítom egy kis máriatövismaggal is, olyan csend volt a madárszobában mikor kitálaltam nekik, hogy  a légy zümmögését is lehetett hallani.:-)
Reggel aztán, mikor etettem el is meséltem Sáminak, micsoda szuper kert lesz, nézegethetik majd a teraszról. Nem sértődtek meg a tegnap délutánért, még Merlin is rohant a kalit oldalához pipipuszira:-) Jön a hétvége, két napot is kinn lehetnek, bár most inkább talán délelőtt teszem ki őket, hogy délután aztán a szobában repkedhessenek.

Innentől Ti is nyomon követhetitek a kert születését, mert képekkel fogom illusztrálni, hogy hol tartunk. Nyilván nem lesz ez egy kapkodós, hübelebalázs dolog, de ahogyan gyarapodik a növényállomány úgy láthatjátok majd őket.

Ebből kiindulva holnap lefotózom a mostani állapotot, hogy lássátok honnan indultunk és hová jutunk majd.:-)

4 megjegyzés:

  1. A pempőkébe mostanság bio zabpelyhet is szoktam keverni, néha puffasztott bio kölest - ezeket egyszerre forrázom le a kukoricadarával, és a már hűlő masszába teszek banánt, ribizlit, bio quinoa-t, darált tökmagot, mikor mit.
    Józsitól nemrég vettem Hawaiian sweet noodle mixet, ezt egyszerre szoktam megfőzni (az összes tasakot), ledarálom, kiporciózom, és elteszem a fagyasztóba. Időnként előveszek 1-1 ilyen lefagyasztott tészta-zöldség keveréket, és ez megy a kukoricadarás pempőkébe:-)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen az ötleteket:-)))

    VálaszTörlés
  3. Vezsunak egy papagájos gasztroblogot kéne írnia! és ezt a legkomolyabban mondom ám!:)
    z.

    VálaszTörlés
  4. Ja, és a kertfotókat nagyon várom!
    z.

    VálaszTörlés