2012. november 20., kedd

Válasz Bea felvetésére

Szia Bea!

Úgy gondoltam, itt válaszolok Neked a kérdésedre, amit valóban jogosan tettél fel.:-)
Én sem fogalmaztam túl jól, mert spongya voltam, nem a pelletet kellett volna dícsérgetnem, hanem EGY pelletet, ami történetesen a Harrison's pellet. 
Elmondom hát az egész történetet, hogy mért is kezdtem el etetni ezzel a pelettel és mért gondolom, hogy bizony nagyon jó.
Bizonyára emlékeztek rá, hogy február körül Sámi megint beteg lett. PDD-re is gyanakodott a doktor, de igazából nem tudták, hogy mi a baja, hetekig fecskendővel etettem, nagyon lefogyott és rossz állapotban volt. Akkor ment Kriszta barátnőm éppen Németországba és kiküldtük az összes röntgent és leletet, valamint kloáka és szájkenetet csináltunk és azt is vitte magával. dr. Marcellus Buerkle ( a Loro Park egyik orvosa) nézte meg összes mindenfélét, amit kiküldtünk. Megállapította, hogy PDD-ről szerencsére szó sincs, az akkori állapotot az okozta, hogy Sámi bezabált a sapisok grittjéből, ez nem tudott ürülni a zúzóból, ezért ő nem tudott enni, rohamosan gyengült. Kriszta viszont beszélt a fémmérgezésről is, ami sajnos eléggé tönkre tette a máját és a veséjét is, pedig Molnár doktor igazán mindent megtett, ez nem az ő hibája. Buerkle doktor akkor azt ajánlotta, hogy etessem Harrison's pellettel.
Végig vizslattam a netet, hogy hol lehetne venni. Nem mondom, hogy olcsó buli volt, az lejött nekem azonnal. Közben pedig egy másik pelletet meg tudtam neki szerezni, történetesen a Kaytee pelletjét. Hát azzal pont az volt a helyzet, amit általában leírnak a pellet ellenzői: gyönyörű, változatos formájú színes pelletek, jó ránézni, olyan kis gusztusos.( Bár a hozzáértők azt mondják, ezek is úgy működnek, mint a kutyatápok: az eladhatóság miatt ilyen a külsejük, belül meg a nagy semmi. Nem véletlen, hogy pl. az Acana, ami egy nagyon jó prémium minőségű kutyatáp teljesen egyszerű, natur színű, nem a színén van a lényeg és a formáján, hanem az anyagokon, ami bennük van és az Acana azért mondjuk ki, nagyon a topon van). 
Ám hiába volt igen gusztusos és illatos a pellet, Sámi még a csőrébe sem vette, sőt Morzsi és Pipi sem, pedig ők általában mindent és olyan étvággyal esznek, mint a béreslegények. Kati barátnőm is vett Reginek egy zsacskóval, hát ő sem ette, sőt ha betette, Regi kimászott a kalitból és amíg a gyanús pasztillák ott voltak be sem ment.
Kutakodtam hát tovább, végül is Katerinától kaptam segítséget, mert az ő kislánya Németországban dolgozik és él. Rendelt nekem egy zacskó pelletet a bochumi madárparkból, a párja pedig nagyon rendes volt, mert amint a gyerekek hazaértek vele azonnal hozta. A madarak részéről a pellet fogadtatása vegyes volt, Morzsi és Pipi ették, Sámi azonban csak úgy volt hajlandó enni, ha én is vele együtt ettem. Nekem elég szar volt, de reméltem, hogy meghozza a sikert. Meghozta!!!! Morzsi, aki paralel ette Sámival egy hónap alatt olyan tollat növesztett, ami minden gazda álma, Sámi pedig szépen visszaszedte a súlyát. Pipi végül nem kapott, az ára miatt be kellett osztani, Pipikém pedig (kop-kop-kop) olyan egészségnek örvend, mint Brünhilda ( a súlya is olyan). Én akkor a High Potency Coarse Formula-t választottam, mert azt ajánlották legyengült, betegség után lábadozó madaraknak. Sámi végül is helyre jött, de tény, hogy olyan tortúrás volt a pellet beszerzése, hogy szépen visszatértünk a maggal való etetésre.
Az őszi papagájos workshopon újra előtérbe került a pellet, mert hoztak az előadók mintákat belőle és beszéltek a helyes rászoktatásról is. Nekem nem volt a dolog újdonság, bár azonnal értettem, mért nem akarták egyből elfogadni: mert van egy átszoktató pellet is, aminek az elfogyasztása után már simán eszik a madarak a többi fajtát. Kiderült az is, hogy egy hónapnyi pellettel való etetés után semmi, de semmi kiegészítő vitamint nem kell adni a madárnak, mert minden benne van. A zöldségekből is kevesebbet kell adni nekik, elég egy evőkanálnyi, aminek az is az egyik igen pozitív hatása, hogy nem teszem a tálat teli mindennel, így a madár sem dobálja ki a felét (mert ők ösztönösen ezt teszik), az az evőkanálnyi az mind el is fogy. Érdemes jól áttanulmányozni, ki milyet adna a madarának, mert igen nagy a választék. Ezenkívül jutifalatok, papagájkenyér, kézzelnevelő táp is van a palettán. Nem szép színes, viszont igen hatásos, szerintem.
A Harrison's nem csak pelletet gyárt, egyéb kiegészítői is vannak. A workshopra elvittem a zöld fiúkat is a tréninges napra. Szépen bekasztliztuk őket egy közös kalitba. Niemann asszonnyal éppen Morzsi agresszív viselkedését elemeztük, mikor észrevettük, hogy a talpán, az egyik ujján csúnya seb van. Megmutattuk Janaczek doktornak, aki azonnal hozott valami kis tubusos krémet, bekente, odaadta, hogy a nap folyamán még kenegessem és azt mondta, figyeljem, mert 1-2 nap alatt el kell múlnia. Elmúlt. Sajnos attól sebesedik a lába, hogy a sántasága miatt a súly az egyikre terhelődik, aminek a seb lesz a következménye, de ha nem kezelem könnyen elfekélyesedhet. Vettem ebből a kenyőcsből is egy kis tubusnyit ( annyit tennék még hozzá, hogy mikor Nala kutyánk hazajött be volt csúnyán gyulladva az ivartalanítás helye, hát nem voltam rest, jól bekentem neki 2x és 2 nap múlva a seb teljesen letisztult), amit a mai napig használok, ha Morzsi talpán és ujjain valami oda nem illőt találok. Mivel azért nem a legolcsóbb kaják közé tartozik, érdeklődtem, hogy milyen verziókban lehet ezt adni a madaraknak és nem kezdtek el ködösíteni, hogy ez valami csudaétel...... inkább elmondták, hogy igaziból 50% / 50% arányban is lehet adni, fele pellet és fele mag, akkor azért viselhetősebb. Így nálunk Sámi, Morzsi és Pipi ilyen formában eszi a pelletet, kevesebb magot kell vennem, bár meg is jegyezném itt, hogy a Versele Laga mag a maga 1.400.- Ft/kg-os árával sem egy olcsó mulatság, éppen egálban van  a pellettel.Ha véletlenül kiveri a madár simán össze lehet szedni a kalit aljáról és újra odaadni nekik. 20 szem a napi adag az én nagyjaimnál, ebből 10 szemet kapnak és egy kanál magot, amivel jól is laknak, meg persze a zöldséget. Megoldódott az a gondom is, hogy csak a kedvenceiket eszik ki a tálból és a többi ott marad, mert a pelletben minden benn van amire szükségük van. Zebulon és a sapisok sajnos egyáltalán meg sem kóstolják, ezért ők egyelőre még magon élnek, viszont ők az összes magot kibontják szerencsére. Majd próbálkozok még náluk is....... 
Összegezve a fentiek miatt gondolom úgy, hogy ez a Harrison's pellet bizony nem rossz, sőt.... nekem is kell matekozni, hogy kispórolgassam, viszont erősen látom is az értelmét, mert Sámi ugyan eléggé viharvert megint, de a tolla színe elárulja, hogy sem a májával sem más belső szervével nincsenek gondok. Azt hiszem, aki kicsit is ismer, az tudja, hogy nem a lustaság (ne kelljen annyit kalitot takarítani) vagy a kényelmesség indított arra, hogy kipróbáljam. Nekem bejött.:-)))

5 megjegyzés:

  1. Itt svédbe' a nemeseknek meg a jákóknak nem ugyanazt a Harrison's pelletet ajánlják.

    Nemeseknek alapvetően az Adult Lifetime Coarse Grind javallott (5.5% zsírtartalom, 15% protein). Ha tenyésznek, vagy egyéb okból több kraftra van szükségük (betegség alatt és utána a lábadozás során, vedlés, stb.), akkor a High Potency Coarse Grind-et ajánlják (15% zsírtartalom, 18% protein). Nasinak pedig a Power Treats-et (15% zsírtartalom, 13% protein).

    Ezzel szemben, a jákóknak Harrisonék szerint úgy alapjáraton több zsírra van szükségük, tehát vagy a High Potency-t eszik, vagy (ezen eltátottam a számat) a Power Treats-et mint főeleség(!). Kleo végülis ez utóbbit kapja, de csak 1/3 adagot, a többi az zöldség-gyümölcs meg mag. Eleinte utálta, most már úgy veti rá magát esténként a pelletre, hogy néha elgondolkodom, nincs-e benne valami cucc ami függőséget okoz...

    Ha szeretnéd, hogy a kicsik és Zebi is egyen (legalább részben) pelletet, Zebinél lehet, hogy érdemes lenne bepróbálkoznod a Power Treats-szel. A kicsiknél meg a csípős variációval(Pepper Lifetime Formula), a Harrison's blogján olvastam hogy volt olyan sapis akinek a sima nem jött be, a csípős meg igen.:)

    VálaszTörlés
  2. Igen, én is végig böngésztem az amerikai Harrison's oldalakat, hogy mi kellene nekik. Én azért adom a High Potency Coars-t a nemeseknek, mert Sámi nagyon sovány, sajnos a májuk és a veséjük sem tökéletes a fémmérgezés utóhatásaként és ez a fajta való rossz állapotú, betegség után lábadozó madaraknak, az már az én szerencsém, hogy a jákónak is jó ez. Az a helyzet, hogy itt annyira drága a pellet, hogy nem is nagyon szomorkodom, hogy a többiek nem eszik, ők makk egészségesek, nem volt fémmérgezésük, sőt más bajuk sem. Igaziból Pipinek sem kéne ennie, de ő meg egyszerűen imádja, hát ő meg azért kapja, de mint írtam 50 % pellet és a többi pedig a mag. Én a Treat Power-rel szoktattam át őket, aztán már csak a High Potency-t kapják. Köszi szépen, hogy ilyen segítőkész vagy.:-)

    VálaszTörlés
  3. Egyébként a bochumi madárpark állatorvosa volt itt workshopon, ő forgalmazza a Harrison's-t itt Európában, vele állítottuk össze, hogy mi kellene és mivel a zöld fiúk is ott voltak a workshopon, látta milyen rossz Sámi állapota.

    VálaszTörlés
  4. Szia, Kati! Értem már, köszönöm, hogy leírtad, tényleg nem kekeckedni akartam, és fel sem merült bennem veled kapcsolatban hogy lustaságból adnál pelletet a madaraknak. Csak csodálkoztam.

    VálaszTörlés
  5. Drága Bea! Nem is merült fel bennem, hogy Te kekeckedni akarnál velem, gondoltam, hogy valóban érdekel a dolog miértje!!!:-))

    VálaszTörlés